top of page

Turistično kulturni potencial

Občina Moravče ima ogromen turistični potencial. Naša dolina je bila nekoč imenovana dolina gradov, a žal je do danes ostal ohranjen le grad Tuštanj iz 15. stoletja. Obenem našo dolino krasijo številne cerkve, na čelu z baročno župnijsko Cerkvijo sv. Martina, ki je s svojima slikovitima zvonikoma najbolj prepoznaven simbol Moravč. V okolici najdemo toliko več izjemnih cerkva, kapelic, križev in drugih tradicionalnih lepo ohranjenih hiš in kozolcev. 

Moravče so locirane v samem osrčju Slovenije in so zlahka dosegljive iz prestolnice Ljubljane. Žalosti me, da ne izkoristimo naših naravnih, kulturnih in drugih danosti ter poskrbimo, da se krepi naš turistični potencial občine. To poudarjam zato, ker turizem predstavlja dobrih 6% BDP Slovenije. Razvoj turizma bi krepil gospodarsko sliko naše občine ter našim krajankam in krajanom nudil dodatno možnost zaslužka, kar ni nezanemarljivo v prihajajočih težavnejših časih za slovensko gospodarstvo.

 

Predlagam:

  1. Da občina podvoji občinska sredstva za obnovo kulturne, zgodovinske, sakralne dediščine v občini. Naša občina slovi kot področje z izjemno zgodovino. Naša naloga je, da ob sodelovanju Ministrstva za kulturo primerno skrbimo za svojo dediščino. Jasno je, da ima občina skromen proračun, a skromna sredstva se mora skrbno razporejati. Obenem poudarjam, da moramo kulturnim in drugim društvom urediti primerne prostore za njihovo delovanje.

  2. Da se obnovi Kulturni dom Moravče. Del turizma je primerna turistična in kulturna infrastruktura. Kulturni dom je naš ponos, zato moramo zanj primerno poskrbeti. Enako velja za bližnji godbeni dom, ki je premajhen za obširno ekipo godbenikov. Pihalna godba je namreč eden od stebrov kulture.

  3. Nujna je primerna ureditev trškega centra Moravč. V mislih imam prometno ureditev, ki je danes popolnoma neprimerna, saj so centri namenjeni druženju krajank in krajanov.

  4. Da po vzoru Juliane Traila v Julijskih Alpah na turistični zemljevid Slovenije postavi Pot sv. Martina, ki je dolga 32,4 kilometra od Moravč do Šmartnega pod Šmarno goro. Šmarna gora je zelo obiskano športno in turistično središče za mnoge Ljubljančane, ki pa prav gotovo ne vedo, da obstaja urejena pešpot do Moravč. Občina bi morala spodbujati ne samo domačine, da se udeležujejo teh pohodov, temveč sodelovati s sosednjimi občinami ter skupaj zastaviti promocijsko strategijo za to pot. Naša dolina je prelepa in škoda bi bilo, da se njenega potenciala ne bi izkoristilo.

  5. Da Moravška dolina začne z izgradnjo in promocijo kolesarskih poti. Ob tem opozarjam, da se kolesarjenje ne ustavi na meji občine, temveč je potrebno kolesarske poti skrbno načrtovati v dialogu s sosednjimi občinami. 

  6. Da se grad Tuštanj, četudi je v zasebni lasti, po dogovoru z lastnikom okrepi s primerno turistično in gostinsko ponudbo. Skupaj z lastnikom bi se dogovorili o večji promociji muzeja, vsaj denimo ob pomembnih obletnicah ali priložnosti, kot je občinski praznik. Atrij namreč ponuja odlično akustiko, zato je primeren prostor za konference, strokovna srečanja, koncerte, razstave in druge kulturne dogodke.  

  7. Da se nadgradi učno – sprehajalno pot ob Rači. Tam najdemo številne mline in perišča, ki so izjemen primer naravne in kulturne dediščine našega okolja. Pa vendar se malo domačinov in obiskovalcev sprehaja ob Rači. Zakaj Rača ne bi postala novo jezero Jasna? Rača za začetek potrebuje nujne klopce, da si sprehajalci lahko spočijejo, in osvežitev informativnih tabel, ki ozaveščajo o področju. Predvsem pa sprehajalna pot potrebuje promocijo.

  8. Da izkoristimo potencial Limbarske Gore. Ta lahek vzpon kliče po večji prepoznavnosti. Planinarjenje je del ne le moravške tradicije, ki jo neguje Planinsko društvo Moravče, temveč širše Slovenije. Povezati se moramo s Planinsko zvezo Slovenije in Slovensko turistično organizacijo ter poskrbeti, da se Limbarska Gora zasidra na turističnem zemljevidu Slovenije.

  9. Da na naših ravnicah premislimo in po vzoru Medvod, pozimi uredimo proge za tek na smučeh ter drsališče za najmlajše.

  10. Da ob Drtijščici končno uredimo sprehajalno rekreativno pot, a po nujni komunalni sanaciji področja.

 

Ob tem poudarjam, da je izjemnega pomena, da se ob pričakovanem razvoju turizma na našem območju spoštuje tradicija. Moravčanke in Moravčani smo ljudje tradicije, spoštovanja zgodovine ter negovanja naše dediščine. Zato je izjemnega pomena, da turizem razvijamo preudarno in v dialogu. Kot župan bom vodil posvetovanja s krajankami in krajani pri vsaki strateški odločitvi. Moja osebna želja je, da bi v občini preudarno razvijali predvsem turizem v povezavi s kmečkim turizmom, saj menim, da imamo izjemne kmetije, ki imajo potencial, da ponudijo  odlično domačo hrano ter predvsem našo moravško gostoljubje. 

bottom of page